Werkxe
Vredenoord 124
1852 WK Heiloo
Telefoon: 06 – 533 161 30
E-mail: info@werkxe.nl
FOTOGRAFIE DOOR ALULA
Wat is wijsheid? Na twee jaar ziekte transitievergoeding betalen of medewerker in dienst houden (“slapend dienstverband”). Na toestemming van het UWV kan de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen indien de medewerker langer dan twee jaar arbeidsongeschikt is. Soms zegt de werkgever niet op na twee jaar ziekte. Dit kan zijn als de werkgever eigenrisicodrager is voor de WIA.
De werkgever blijft, in dit geval, ook na twee jaar ziekte verantwoordelijk voor de re-integratie. Bij een dienstverband kan hier meer controle op zijn. De werkgever kan het dienstverband ook voortzetten bij een onverplichte re-integratie. Dit is een nobel uitgangspunt maar brengt extra kosten met zich mee.
Een voordeel is, dat bij het voorzetten van het dienstverband, de transitievergoeding wordt ontlopen. De vergoeding is immers alleen verschuldigd bij een beëindiging van het dienstverband. Een werknemer kan hier tegen bezwaar maken als zijnde geen fatsoenlijk werkgeverschap. Eerdere uitspraken van de kantonrechters laten overigens zien dat het “slapend dienstverband” wordt toegestaan.
Een delegatie van HR professionals uit de kop van Noord Holland is al in 2015 met een eigen initiatief op bezoek geweest bij het Ministerie van SVW. De delegatie heeft het verzoek neergelegd om de transitievergoeding na twee jaar volledige duurzame arbeidsongeschikt te schrappen. Naast een loondoorbetalingsverplichting in de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid is er voor de werkgever immers ook al improductiviteit en het eventueel inzetten van vervanging. De transitievergoeding betekent vormt voor de werkgever onredelijke extra kosten. De druk op het Ministerie heeft haar vruchten afgeworpen. Inmiddels heeft het UWV bericht dat de wet die compensatie van de aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers betaalde transitievergoeding mogelijk heeft gemaakt. Op 20 juli 2018 is dit ook gepubliceerd. Dit betekent dat het UWV als uitvoerder vanaf 1 april 2020 een regeling mogelijk maakt dat de betaalde transitievergoeding via een aanvraagprocedure met terugwerkende kracht door de werkgever aangevraagd kan worden.